Участие на RoboClub.BG в Robotex International 2022

  Денис Исметов   Състезания   30.11.2022
Image

На 25 и 26 ноември в Талин, Естония се проведе международното състезание по роботика - Robotex International 2022, където клубът по Роботика към Технически университет - София взе участие. Състезанието Robotex International се провежда ежегодно в Естония, като то датира от 2001 година, като основната задача е да събере на едно място най-добрите екипи и роботи в света и да ги изправи на една сцена. В тазгодишното състезание участие взе и клуба по Роботика към Технически университет – София. Категориите с които участва клуба бяха Mini Sumo, Water Rallye и Comodule Line Following.

Цялостно представяне на клуба

През цялото време на Robotex International 2022, клубът по Роботика към Технически университет - София е представляван от неговия председател Денис Мустафов, който е и ментор на 3-те отбора. Председателя е изключително доволен от постигнатите резултати на 3-те екипа, тъй като конкуренцията е била твърде голяма и всички участници са били на високо ниво. Опита и преживяването по време на Robotex International 2022, ще спомогне в бъдеще за професионалното развитие на членовете на клуба и представлява безценен ресурс, който участниците са придобили. Участието на клуба по Роботика към ТУ-София в Robotex International 2022 е представило България и Технически университет - София на международно състезание с участници от над 25 държави, като състезателите в надпреварата наброяваха над 2500, а посетителите малко над 4000. Методичният ръководител на клуба по Роботика към ТУ-София – доц. д-р Владимир Христов е изключително доволен от постигнатите резултати на отборите, но поради служебни ангажименти, не е успял да съпроводи отборите в Естония, поради което беше в постоянна онлайн връзка за протичащите състезания и мероприятия. Независимо от това, клуба представи изключително достойно ТУ-София и счита, че придобития опит на Robotex International 2022 ще допринесе много за техническото и емоционално израстване на членовете на клуба и ще издигне просперитета и връзките с останалите клубове, с които са направени контакти. Като заключение може да се обобщи, че това е уникално събитие, което може да те зареди и мотивира да създаваш и да се развиваш към световно ниво!

Участие в "Comodule Line Following"

Image В най-старшата категория "Comodule Line Following", а именно следене на линия отборът от Технически университет - София се класира на 18-то място от 52 участващи екипа. Предизвикателството бе изключително оспорвано, тъй като целта беше надпревара на автономни роботи за следене на линия с най-подходящ агоритъм за следене. Отборът, който участваше в тази надпревара се представляваше от следните членове на Робоклуба -Мирослав Николов, Явор Цоков и Анжела-Габриел Александрова.

Участие в "Water Rally"

Image Категорията "Water Rally" представлява автономни роботи, които трябва да могат да осъществяват автономно управление и навигация във вода. В тази категория участваха около 10 робота, като клуба на ТУ-София се класира на 6-та позиция. Отборът, който участваше в тази надпревара се представляваше от следните членове на Робоклуба - Христо Райков, Николина Владимирова и Алекс Новков.

Участие в "Mini Sumo"

Image Категорията "Mini Sumo" представлява битка (сражение) между два напълно автономни мобилни робота, като регламента е единият робот да избута своя опонент от арената за сблъсък. В тази категория участваха над 35 робота, като в твърде оспорвана битка и класация клуба на ТУ-София се класира на 25-та позиция. Отборът, който участваше в тази надпревара се представляваше от следните членове на Робоклуба - Мартин Грошев, Александър Колчев и Янчо Костов.

RoboClub.BG

Студентски клуб „Роботика“ е мястото, в което всеки млад човек има възможността да се развива, учи и самоусъвършенства!

Свържете се с нас

Технически университет - София
  9027 - Офис, 9405 - Лаборатория

+359 (0) 89 373 2352

office@roboblub.bg

© RoboClub.BG. All Rights Reserved 2022