Custom Loader

Първа награда за RoboClub.bg в предизвикателство на GreenUP

  Денис Исметов   награди   02.09.2023
Image

Клубът по роботика към Техническия университет – София е активен дори и през летните месеци и преди дни спечели националното предизвикателство “Зелени инженери”. Клубът по роботика участва в състезанието с два екипа, които през август представиха своите проекти пред експертното жури от Atamiq и GreenUP.

Единият екип спечели първото място в предизвикателството “Зелени инженери” на България със своя проект “Solar Reviver”, който вече се реализира от няколко месеца в клуба. Проектът се разработва от Алекс Новков (студент във Факултет „Автоматика“, трети курс), Александър Колчев (студент във Факултета по електронна техника и технологии, трети курс), Александър Хаджидимитров (студент във Факултет „Автоматика“, втори курс) и Теодора Савчева (студент във Факултета по индустриални технологии, втори курс), а техен ментор е Денис Исметов – председател на Клуба по роботика към ТУ – София.

Проектът представлява автономен робот за почистване на соларни панели от натрупаните замърсители върху повърхността на панела. Внедряването на тази разработка цели да се повиши производството на електроенергия.

Повече информация за състезанието вижте тук 

В рамките на предстоящия на 19-ти септември 2023 г. в София Тех Парк „Robotics Strategy Forum 2023“, всеки желаещ ще може да види в действие проекта “Solar Reviver”, както и много други разработки на Клуба по роботика към ТУ – София. „Robotics Strategy Forum 2023“ е най-голямото събитие за иновации в роботиката и автономните технологии у нас. Акцентите на събитието ще бъдат върху роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии. По време на събитието ще може да срещнете мениджъри, инженери, предприемачи, общественици, ученици, студенти и много млади ентусиасти в сферата на технологиите.

Повече информация за форума вижте тук